• DOPRAVA ZADARMO na všetky objednávky

Sacharidy vs. cukry

Sacharid a cukor – dva zdanlivo rovnaké slová, často zameniteľné, ale každé z nich charakterizuje inú skupinu potravín s inou kalorickou hodnotou a iným odporúčaným denným príjmom. Od výživových poradcov počúvame jedzte nízkosacharidove, od lekárov – obmedzte cukor. Aký je medzi tým ale rozdiel? Poďme si to vysvetliť.Sacharidy spolu s bielkovinami a tukmi patria medzi hlavné živiny. Sú hlavným zdrojom energie, stavebným materiálom pre bunky, zásobnými látkami a majú plno ďalších funkcií.Delí sa na niekoľko podjednotiek (monosacharidy, oligosacharidy, polysacharidy a komplexné sacharidy), ktoré sa podľa svojho zloženia vstrebávajú rýchlejšie alebo pomalšie v tele. Prirodzene sú obsiahnuté vo všetkých potravinách (ovocie, zelenina, zemiaky, ryža, obilniny a pod.), Líšia sa len množstvom sacharidov v zložení.

Oproti tomu samotný cukor sa síce radí medzi sacharidy, ale vyznačuje sa sladkou chuťou a vysokou kalorickou hodnotou, a preto by jeho príjem mal byť minimálny. Do cukrov sa radí disacharid sacharóza, ktorá je známejšia pod názvom potravinársky cukor, ktorý sa pridáva do kávy, pri pečení a podobne.

 

Aký by mal byť príjem sacharidov?

Celkový denný príjem sacharidov by mal predstavovať 45-50% zo stravy. Maximálne 5% z takéhoto príjmu môžu tvoriť pridané cukry (stolový cukor). U dospelej osoby je to cca 25 g pridaného cukru na deň. V ideálnom prípade 5 g cukru na deň, čo zodpovedá jednej čajovej lyžičke. Bohužiaľ reálne čísla hovoria inak a ukazujú, že príjem cukrov v strave je naozaj oveľa vyšší, než 50 g / deň. Pre zaujímavosť, 50 g čistého cukru zhruba zodpovedá napríklad dvom tyčinkám Snickers, 600 ml ochuteného jogurtového nápoja alebo 100 g čokolády.
U ketodiet celkový denný príjem sacharidov je maximálne 50 g na deň. Čo pri správnom rozložením ostatným živín (tukov a bielkovín) vedie k prirodzenému stavu v tele zvaným ketóza. Prečítať si viac o téme ketóza a ketodiet.

 

Prečo sa vyhýbať cukrom?

U sacharidov je veľmi dôležité poznať pojem glykemický index. Je to bezrozmerná veličina, ktorá udáva rýchlosť využitia glukózy telom z určitej potraviny. Vychádza hlavne z faktov, že glukóza má glykemický index (GI) rovný 100. Čím vyššie číslo, ktoré sa približuje hodnote 100, tým rýchlejšie vzrastie hladina glukózy v krvi a potom zase rýchlo spadne. Prakticky to znamená, že keď si dáte nejakú sladkosť, tak budete nasýtení len chvíľku a potom budete za krátku dobu pociťovať hlad. Celozrnný chlieb má GI = 65, takže to znamená, že vás zasýti takmer na dvojnásobnú dobu než napríklad šiška, ktorá má GI = 76. Nebudete mať hneď hlad a energia z chleba sa bude uvoľňovať postupne.

Medzi hlavné negatívne dôsledky vysokej konzumácie bieleho cukru patrí:

  • zubný kaz
  • zvýšenie hladiny cukru v krvi
  • prispieva k rozvoju obezity
  • zvyšuje krvný tlak
  • strata vitamínu B, vápnika a horčíka
  • a mnoho ďalších

U nás vo výživových poradniach učíme klientov nielen zásadám zdravého životného štýlu, ale tiež aby načúvali svojmu telu a aby sa zbytočne neprejedali. Preto neváhajte a objednajte sa už dnes na konzultáciu k našim certifikovaným poradcom, ktorí vám ochotne poradia ako bojovať so „závislosti“ na cukre.

Chudnutie s It’s my life

It’s my life je expert na redukciu hmotnosti a výživové poradenstvo.
Bielkovinová diéta pomôže schudnúť nadbytočné kilogramy rýchlo a bez hladovania.
Na e-shope môžete nakúpiť diétne balíčky, proteínové jedlo a doplnky k chudnutiu.

  • Kvalitné vstupné suroviny
  • Uvidíte rýchle úbytky váhy
  • Nebudete hladovať
  • Všimnite si lepšie nálady
  • Zníži sa vaša chuť na sladké
  • Budete chudnúť bezpečne
  • Zníži sa vám cholesterol
  • Zlepší sa vám pleť
Poradíme aj po telefóne, volajte +421 948 345 320

Pri poskytovaní služieb nám pomáhajú súbory cookie. Používaním webu vyjadrujete súhlas. Viac informácií

*Výsledky chudnutia sa môžu líšiť a závisia od metabolizmu každého jedinca

Copyright 2020 It's my life!. Všetky práva vyhradené. Webové stránky: IT Monkey s.r.o.