• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Sacharidy vs. cukry

Sacharid a cukor – dva zdanlivo rovnaké slová, často zameniteľné, ale každé z nich charakterizuje inú skupinu potravín s inou kalorickou hodnotou a iným odporúčaným denným príjmom. Od výživových poradcov počúvame jedzte nízkosacharidove, od lekárov – obmedzte cukor. Aký je medzi tým ale rozdiel? Poďme si to vysvetliť.Sacharidy spolu s bielkovinami a tukmi patria medzi hlavné živiny. Sú hlavným zdrojom energie, stavebným materiálom pre bunky, zásobnými látkami a majú plno ďalších funkcií.Delí sa na niekoľko podjednotiek (monosacharidy, oligosacharidy, polysacharidy a komplexné sacharidy), ktoré sa podľa svojho zloženia vstrebávajú rýchlejšie alebo pomalšie v tele. Prirodzene sú obsiahnuté vo všetkých potravinách (ovocie, zelenina, zemiaky, ryža, obilniny a pod.), Líšia sa len množstvom sacharidov v zložení.

Oproti tomu samotný cukor sa síce radí medzi sacharidy, ale vyznačuje sa sladkou chuťou a vysokou kalorickou hodnotou, a preto by jeho príjem mal byť minimálny. Do cukrov sa radí disacharid sacharóza, ktorá je známejšia pod názvom potravinársky cukor, ktorý sa pridáva do kávy, pri pečení a podobne.

 

Aký by mal byť príjem sacharidov?

Celkový denný príjem sacharidov by mal predstavovať 45-50% zo stravy. Maximálne 5% z takéhoto príjmu môžu tvoriť pridané cukry (stolový cukor). U dospelej osoby je to cca 25 g pridaného cukru na deň. V ideálnom prípade 5 g cukru na deň, čo zodpovedá jednej čajovej lyžičke. Bohužiaľ reálne čísla hovoria inak a ukazujú, že príjem cukrov v strave je naozaj oveľa vyšší, než 50 g / deň. Pre zaujímavosť, 50 g čistého cukru zhruba zodpovedá napríklad dvom tyčinkám Snickers, 600 ml ochuteného jogurtového nápoja alebo 100 g čokolády.
U ketodiet celkový denný príjem sacharidov je maximálne 50 g na deň. Čo pri správnom rozložením ostatným živín (tukov a bielkovín) vedie k prirodzenému stavu v tele zvaným ketóza. Prečítať si viac o téme ketóza a ketodiet.

 

Prečo sa vyhýbať cukrom?

U sacharidov je veľmi dôležité poznať pojem glykemický index. Je to bezrozmerná veličina, ktorá udáva rýchlosť využitia glukózy telom z určitej potraviny. Vychádza hlavne z faktov, že glukóza má glykemický index (GI) rovný 100. Čím vyššie číslo, ktoré sa približuje hodnote 100, tým rýchlejšie vzrastie hladina glukózy v krvi a potom zase rýchlo spadne. Prakticky to znamená, že keď si dáte nejakú sladkosť, tak budete nasýtení len chvíľku a potom budete za krátku dobu pociťovať hlad. Celozrnný chlieb má GI = 65, takže to znamená, že vás zasýti takmer na dvojnásobnú dobu než napríklad šiška, ktorá má GI = 76. Nebudete mať hneď hlad a energia z chleba sa bude uvoľňovať postupne.

Medzi hlavné negatívne dôsledky vysokej konzumácie bieleho cukru patrí:

  • zubný kaz
  • zvýšenie hladiny cukru v krvi
  • prispieva k rozvoju obezity
  • zvyšuje krvný tlak
  • strata vitamínu B, vápnika a horčíka
  • a mnoho ďalších

U nás vo výživových poradniach učíme klientov nielen zásadám zdravého životného štýlu, ale tiež aby načúvali svojmu telu a aby sa zbytočne neprejedali. Preto neváhajte a objednajte sa už dnes na konzultáciu k našim certifikovaným poradcom, ktorí vám ochotne poradia ako bojovať so „závislosti“ na cukre.

Chudnutie s It’s my life

It’s my life je expert na redukciu hmotnosti a výživové poradenstvo.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

  • Kvalitné vstupné suroviny
  • Uvidíte rýchle úbytky váhy
  • Nebudete hladovať
  • Všimnite si lepšie nálady
  • Zníži sa vaša chuť na sladké
  • Budete chudnúť bezpečne
  • Zníži sa vám cholesterol
  • Zlepší sa vám pleť
Poradíme aj po telefóne, volajte +421 948 345 320

Pri poskytovaní služieb nám pomáhajú súbory cookie. Používaním webu vyjadrujete súhlas. Viac informácií

*Výsledky chudnutia sa môžu líšiť a závisia od metabolizmu každého jedinca

Copyright 2024 It's my life!. Všetky práva vyhradené.