Slovenský národ v konzumácii rýb oproti ostatným štátom veľmi zaostáva. Priemerný Slovák skonzumuje o dve tretiny menej rýb než je európsky priemer. Ryby by sa mali v našom jedálničku vďaka svojim výživovým hodnotám objavovať 2x za týždeň.
Rybie mäso obsahuje kvalitnú bielkovinu, ktorá je v porovnaní so živočíšnym mäsom ľahko stráviteľná. Ryby sú zároveň bohatým zdrojom vitamínu D. Mnohí z nás si pamätajú ako v detstve s odporom museli zjesť lyžicu rybieho tuku . Rybí tuk prispieva k znižovaniu „zlého“ LDL cholesterolu a naopak pomáha navýšiť „dobrý“ HDL cholesterol. Obsiahnuté omega 3 mastné kyseliny si telo nevie vytvoriť a preto sme odkázaní na ich príjem zo stravy. Omega 3 mastné kyseliny sú zdravé pre naše srdce, cievy, činnosť mozgu, ale napomáhajú aj pri prevencii Alzhaimerovej choroby, demencii a tiež diabetu. Morské ryby naviac obsahujú jód, ktorý je potrebný pre správne fungovanie štítnej žľazy.
Všeobecne platí, že čím tučnejšia ryba, tým viac omega 3 mastných kyselín obsahuje a tým je prospešnejšia pre naše zdravie. Pri nákupe tučnejších druhov rýb nemusíme mať obavu, že siahneme vedľa. Typickým príkladom tučných rýb je napríklad losos, makrela, sleď, tuniak alebo úhor. Počas chudnutia sa odporúča konzumovať aj dravé ryby a plody mora. Mäso týchto živočíchov obsahuje málo tuku a naopak má vysoký obsah bielkovín. V jedálničku by sme mali striedať tučné ryby s menej tučnými.
Najkvalitnejšie ryby sú samozrejme čerstvé. Obvykle sa predávajú chladené alebo na ľade. Sladkovodné ryby sa dajú kúpiť priamo v rybárskych alebo špecializovaných predajniach. Morské ryby sa k nám dovážajú zamrazené, čo neznamená že nemôžu byť rovnako kvalitné ako čerstvé. Dôležité je tu sledovať obsah vody, ktorý by mal byť čo najnižší a obsah polyfosfátov, ktorý by tam nemal byť vôbec. Mrazené ryby obsahujú glazúru- to je tenký ľadový obal, ktorý rybu chráni pred vysušením. Takáto ryba obsahuje pridanú vodu do 5%. Tento údaj nemusí byť uvedený na obale. Ak však v zložení ryby nájdeme percentá, môžeme si byť istí, že zostatkové percentá tvorí voda. Voda rybu znehodnocuje a zároveň ju predražuje.
Na trhu môžeme zohnať aj rybie filé, ktoré sa skladá s kúskov rýb, ktoré sú zlisované do bloku a nakrájané na jednotlivé porcie. Nevýhoda tohto filé je, že na prvý pohľad nevidíme s akých rýb je zložené. Pri tepelnej úprave sa nám môže stať, že výrobok výrazne zapácha rybacinou čo mnohých z nás odradí.
Nemusíme sa báť ani konzervovaných rýb. Niektorí z nás si myslia, že konzervované ryby sú nekvalitné. Nie je to pravda. Vo výbere však musíme sledovať podiel ryby, ktorý by mal byť čo najvyšší. Po nutričnej stránke sa konzervované a čerstvé ryby príliš nelíšia. Napríklad konzervovaný tuniak obsahuje síce o niečo menej vitamínov a minerálnych látok, ale hlavné živiny sú porovnateľné s tuniakom čerstvým.
Pri poskytovaní služieb nám pomáhajú súbory cookie. Používaním webu vyjadrujete súhlas. Viac informácií
*Výsledky chudnutia sa môžu líšiť a závisia od metabolizmu každého jedinca
Copyright 2023 It's my life!. Všetky práva vyhradené.