• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Orechy – hrozba pri chudnutí alebo skvelý pomocník?

Pistácie, mandle, lieskové, vlašské, píniové, kešu, pekanové, makadamové… Áno, reč je o orechoch. Existuje veľa druhov, ich použitie v kuchyni je rozmanité a na jedenie pri sledovaní televízie sú priamo ideálne. Pre niekoho sú orechy skvelým doplnkom a každodennou súčasťou jedálnička, avšak niektorí, zvlášť pri snahe schudnúť, majú tendenciu si ich odopierať. Je to však nutné? Poďme túto mylnú myšlienku vyvrátiť, pretože sa sami okrádate o skvelého pomocníka a zdroj mnohých živín, ktoré práve pri chudnutí potrebujete.

Orechy – hrozba pri chudnutí alebo skvelý pomocník?

Je známe, že orechy obsahujú veľa tuku, niektoré sú nimi tvorené dokonca z viac než 50 %, vďaka tomu majú vysokú energetickú hodnotu – 100 gramov – 2000 až 2800 kJ. Určite by ste teda pri ich konzumácii mali myslieť na to, aké množstvo zjete. Pozná to hádam každý. Večer pri televízii dokážete zjesť celú misku, akoby sa nechumelilo. Vzdávať by ste sa ich tiež nemali, pretože tuky, ktoré oriešky obsahujú, sú kvalitné nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú nezastupiteľnou súčasťou napríklad pri prevencii srdcových chorôb. Poďme si teda povedať viac o niektorých najčastejších druhoch.

 

Lieskové orechy

Sú zdrojom kvalitných bielkovín. Lieskové orechy ich obsahujú najmenej (v 100 g – 14 g). Ďalej obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín E, meď, horčík, zinok, železo a fosfor. Odporúčajú sa pri nechutenstve, únave a podporujú slezinu a pankreas. Odporúčajú sa tiež pri cukrovke druhého typu.

Mandle

Obsahujú veľa kvalitných tukov, nájdete v nich horčík, draslík, železo, zinok a sú skvelým zdrojom vlákniny a vápnika. Nájdete v nich aj veľmi malé množstvo sacharidov. Pomáhajú zvýšiť kvalitu nechtov, vlasov, chránia srdce, cievy aj zubnú sklovinu.

Kešu orechy

Pýšia sa vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín. Dodajú však aj potrebný horčík, zinok, železo, vitamíny skupiny B, vitamíny K a E. Posilňujú zuby, ďasná, sliznice, kožu, oči i nervovú sústavu. Užitočné sú však aj pri únave, podráždenom žalúdku a nervozite.

Pistácie

Tento druh orieškov obsahuje najviac železa a najmenej kalórií. Majú tiež dostatok bielkovín i nenasýtených mastných kyselín. Z mikronutrientov stoja za zmienku vitamíny A, B, E, draslík. Posilnia imunitu, nervový, cievny systém, zlepšia našu náladu aj intelekt.

Vlašské orechy

Majú blahodarný vplyv na náš mozog – zlepšujú psychiku, myslenie a pod. Majú antioxidačné účinky. Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporujú funkciu čriev, pozitívne účinky majú aj na vlasy, nechty, kožu. Sú skvelým zdrojom omega-3 i omega-6 mastných kyselín, medi, zinku, horčíka a kyseliny listovej. Z vitamínov obsahujú vitamíny B a E.

Toto je len stručný výpočet niektorých účinkov orechov na naše zdravie, čo dokazuje, že ani pri chudnutí by sme sa nemali tejto skupine potravín vyhýbať. Pri redukcii hmotnosti vám, naopak, dodajú potrebnú energiu, kvalitné tuky a mikroživiny. Denne sa odporúča zjesť medzi 25 – 50 gramami, čo je približne jedna hrsť. Nebojte sa teda viac experimentovať a pravidelne konzumujte orechy. Tie najlepšie mandle a kešu kúpite u nás v e-shope za skvelú cenu.

Chudnutie s It’s my life

It’s my life je expert na redukciu hmotnosti a výživové poradenstvo.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

  • Kvalitné vstupné suroviny
  • Uvidíte rýchle úbytky váhy
  • Nebudete hladovať
  • Všimnite si lepšie nálady
  • Zníži sa vaša chuť na sladké
  • Budete chudnúť bezpečne
  • Zníži sa vám cholesterol
  • Zlepší sa vám pleť
Poradíme aj po telefóne, volajte +421 948 345 320

Pri poskytovaní služieb nám pomáhajú súbory cookie. Používaním webu vyjadrujete súhlas. Viac informácií

*Výsledky chudnutia sa môžu líšiť a závisia od metabolizmu každého jedinca

Copyright 2024 It's my life!. Všetky práva vyhradené.