Ketóza je stav metabolizmu, pri ktorom telo získava väčšinu energie z ketolátok. K tomu dôjde v situácii, keď sa obmedzí denný príjem sacharidov prijímaných potravou. Stav ketózy sa vyskytuje tiež často v tehotenstve, v detskom veku či pri hladovaní [1]. Ako sa dostať do stavu ketózy? Znížením príjmov sacharidov (u väčšiny osôb je k navodeniu ketózy nutný denný príjem menej ako 50 g sacharidov) dôjde k zníženiu hladiny hormónu inzulínu v krvi, a naopak, k prudkému nárastu využitia mastných kyselín z tukových zásob organizmu, preto je ketóza dobrá pre chudnutie. Väčšina z takto uvoľnených mastných kyselín sa dostáva do pečene, kde dochádza k ich oxidácii a premene na ketolátky. Tie potom zaisťujú pokrytie energetických potrieb organizmu.
Štúdie ukazujú, že úbytok váhy pri ketogénnej diéte je 2,2-krát vyšší ako pri diéte s nízkym obsahom tukov [2]. U sledovaných jedincov bolo navyše zaznamenané zníženie hladiny triglyceridov v krvi a zlepšenie hladiny HDL (dobrého) cholesterolu [2]. Podľa inej štúdie jedinci dodržujúci ketogénnu diétu zhodili trikrát viac hmotnosti než jedinci, ktorí sa riadili diétou odporúčanou organizáciou Diabetes UK [3].
Jedným z častých mýtov vo výžive je presvedčenie, že mozog nemôže bez sacharidov fungovať.
Je pravda, že glukóza je pre mozog uprednostňovaným zdrojom energie, ale drvivá väčšina mozgu dokáže využívať ako zdroj energie aj ketolátky, ktoré obsahujú dokonca viac energie ako glukóza [4]. Malé množstvo glukózy, ktoré telo napriek tomu potrebuje, si dokáže vyrobiť z bielkovín procesom zvaným glukoneogenézy, a tak dostatočne pokryť jej potreby. Skôr vyskytované obavy, že mozog nebude mať dostatok energie, sa ukázali ako zbytočné, pretože transportér, ktorý je zodpovedný za prísun ketolátok do mozgu, má hodnotu KM (špecifickosť k danej látke) oveľa vyššiu, než je bežná koncentrácia ketolátok pri nízkosacharidovej diéte, takže prísun ketolátok do mozgu nemôže byť nikdy týmto transportérom limitovaný [4].
U zdravého jedinca, ktorý má v poriadku pečeň a obličky, nie je ketóza nebezpečná a v prípade správneho nastavenia jedálnička (obmedzenie množstva sacharidov, dodanie optimálneho množstva ostatných živín, t. j. vyváženého množstva bielkovín, tukov, vitamínov, minerálov, vlákniny) vedie k rýchlemu úbytku tukovej hmoty bez úbytku svalov. Ketóza môže mať aj ďalšie pozitívne účinky, preto sa v súčasnosti skúma jej vplyv na prejavy mnohých ochorení [5,6]. Zníženie príjmu sacharidov pod hranicu, keď sa metabolizmus prepína na ketolátky, môže mať pozitívny vplyv na rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení, ako sú hladina triglyceridov v krvi, celkový cholesterol a HDL cholesterol [6]. Ketogénna diéta môže u niektorých diabetikov zlepšiť citlivosť na inzulín až o 75 % a niektorým jedincom môže pomôcť do tej miery, že je možné znížiť dávky alebo aj vysadiť užívanie perorálnych antidiabetík [7]. Ketodiéta navyše zmierňuje výskyt všetkých najvýznamnejších príznakov metabolického syndrómu a pomáha znižovať vysokú hladinu triglyceridov v krvi. Ketodiéta je tiež ideálnym riešením, ako schudnúť z brucha a bokov (zažívací, čiže viscerálny tuk), a tiež znižuje vysoký krvný tlak [7].
Vyvážené zloženie proteínovej diéty It’s my life! vám pomôže dostať sa do ketózy ľavou zadnou! Vďaka dostatku kvalitných bielkovín, tukov, vitamínov, minerálov a stopových prvkov v produktoch It’s my life! sa nemusíte báť, že budete trpieť!
Pri prechode na nízkosacharidovú stravu môžu niektorí jedinci pociťovať niekoľko nežiaducich účinkov, na ktoré je potrebné myslieť a na začiatku programu im prispôsobiť svoj denný režim. Keďže sa v prvých dňoch telo prepína z jedného typu metabolizmu na iný, a pritom sa tiež čistí, môžu začiatok nízkosacharidovej diéty sprevádzať bolesti hlavy, únava, zápcha, potenie, zníženie krvného tlaku a tzv. acetónový zápach z úst, pretože jednou z produkovaných ketolátok je aj kyselina acetónová [8]. Avšak väčšina týchto nežiaducich účinkov je len dočasná a po niekoľkých dňoch na ketogénnej diéte ustúpia.
Literatúra:
1 – The ketogenic diet: a detailed beginner´s guide to keto, www.healthline.com/nutrition/ketogenic-diet-101
2- Brehm B.J. a kol.“ A randomized trial comparing a very low carbohydrate diet and a calorie-restricted low fat diet on body weight and cardiovascular risk factors in healthy woman. Journal of Clinical Endocrinology&Metabolism, 2003, 88(4), 1617-23.
3 – Dyson P.A. a kol.: A low- carbohydrate diet is more effective in reducing body weight than healthy eating in both diabetic and non-diabetic subjects. Diabetes Medicine Journal, 2007, 24 (12), 1430-35.
4 – Manninen A.H.: Metabolic effects of the very-low-carbohydryte diets: misunderstood „vilains“ of human metabolism. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2004, 1(2), 7-11.
5 – Paoli A. a kol.: Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. European Journal of Clinical Nutrition, 2013, 67(8), 789-96
6 – Noakes T. a kol.: Revoluce v opravdovém jídle, 2017, Publixing Ltd.
7 – What is ketosis, and is it healthy?, https://www.healthline.com/nutrition/what-is-ketosis#section6
8 – Newman J.C., Verdin E.: Ketone bodies as signalling metabolites. Trends in Endocrinology and Metabolism, 2014, 25(1), 42-52.
Pri poskytovaní služieb nám pomáhajú súbory cookie. Používaním webu vyjadrujete súhlas. Viac informácií
*Výsledky chudnutia sa môžu líšiť a závisia od metabolizmu každého jedinca
Copyright 2023 It's my life!. Všetky práva vyhradené.