Ide o disacharid zložený z glukózy a galaktózy. Vyskytuje sa v mlieku všetkých cicavcov, a to najviac v materskom (7,2 %). V kravskom mlieku je množstvo laktózy ovplyvnené niekoľkými faktormi, v priemere je to okolo 4,7 %. Laktóza je zdrojom energie, zlepšuje absorpciu vápnika, plní aj funkciu probiotík, mlieku dodáva sladkastú chuť, je dôležitá pri výrobe mliečnych výrobkov.
Často dochádza k zámene intolerancie s alergiou. Intolerancia na laktózu je spôsobená tým, že nášmu telu chýba dostatok enzýmu – laktázy, ktorý v tenkom čreve štiepi laktózu na glukózu a galaktózu. Ak máte tohto enzýmu nedostatok, laktóza sa neštiepi a pokračuje do hrubého čreva, kde ju prítomné baktérie začnú kvasiť. To spôsobuje nadúvanie, plynatosť, bolesti brucha, nevoľnosť, hnačky. Závisí tiež na množstve prijatej potraviny – ľudia však určité množstvo mlieka znášajú (až 15 g laktózy = 250 ml mlieka).
Alergia je oproti tomu reakcia imunitného systému na bielkovinu kravského mlieka. Už po konzumácii veľmi malého množstva sa vytvárajú obranné protilátky a dochádza k zažívacím ťažkostiam, opuchom, začervenaniu kože a pod. V tomto prípade musíte z jedálnička úplne vyradiť mlieko a mliečne výrobky.
Čo sa týka tvrdých syrov, pri ich výrobe sa až 98 % laktózy presunie do srvátky, zvyšok je odstránený fermentáciou, takže sa v nich takmer nevyskytuje. V prípade polotvrdých, mäkkých, čerstvých a tavených syrov a tvarohu je obsah laktózy významne znížený, preto by ani ich konzumácia nemala citlivým ľuďom spôsobovať problémy.
V kyslých mliečnych výrobkoch (jogurty, kefíry a pod.) je množstvo laktózy znížené vďaka mliečnym baktériám, ktoré ju čiastočne fermentujú a navyše ju v čreve pomáhajú rozložiť. Pozor si však musíte dať v prípade, keď je napr. do potraviny pridané sušené či zahustené odstredené mlieko, tým sa množstvo laktózy zvýši.
Laktóza sa nevyskytuje len v mlieku a mliečnych výrobkoch, nájdete ju napríklad aj v sušienkach, mliečnej čokoláde, instantných výrobkoch, slanom aj sladkom pečive, mäsových výrobkoch, cukríkoch, nápojoch, liekoch alebo vo výrobkoch slúžiacich na chudnutie.
V súčasnosti môžete na trhu nájsť aj potraviny so zníženým obsahom laktózy alebo bezlaktózové varianty. Mlieko možno tiež nahradiť sójovými výrobkami, ryžovým alebo pohánkovým nápojom a mnohými ďalšími.
Vápnik je pre naše telo veľmi dôležitý, preto musíte dbať na jeho príjem. Pri intolerancii laktózy môže niekedy dochádzať k jeho nedostatku, preto by ste mali do vašej stravy zaraďovať aj iné potraviny, ktoré ho obsahujú.
Vysoký obsah vápnika nájdete v maku, keli, brokolici, špenáte, sardinkách a tofu.
Samozrejme, že áno. Máme široký výber z mnohých produktov, medzi nimi práve i výrobky bez laktózy, preto si u nás aj klienti, ktorí trpia citlivosťou na laktózu, majú možnosť vybrať z niekoľkých druhov a príchutí.
Zdroje:
http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_165_s.11-16.pdf
https://www.svet-potravin.cz/clanek/kdyz-se-nase-telo-bouri
https://www.svet-potravin.cz/clanek/kazdy-paty-cech-trpi-intoleranci-laktozy
Pri poskytovaní služieb nám pomáhajú súbory cookie. Používaním webu vyjadrujete súhlas. Viac informácií
*Výsledky chudnutia sa môžu líšiť a závisia od metabolizmu každého jedinca
Copyright 2023 It's my life!. Všetky práva vyhradené.