Patríte medzi tých, ktorí neustále bojujú s nadváhou? Možno vás určite prekvapí, že na vine nie sú ani tak potraviny s vyšším množstvom tuku, ale práve potraviny obsahujúce vysoké množstvo cukrov. Ľudské telo určité množstvo cukru potrebuje. Cukor neškodí, pokiaľ sa konzumuje v rozumnej miere a ak máme dostatok pohybu. Podľa WHO (svetovej zdravotníckej organizácie) by príjem cukrov nemal presahovať viac ako 5 % celkového denného príjmu. Väčšina ľudí však konzumuje cukor v nadbytočnej miere a veľakrát si to ani neuvedomí.
Zabúdame na skryté cukry v potravinách. Výrobcovia ich pridávajú do instantných jedál, dochucovadiel, zmesí korenia, a to hlavne preto, aby vylepšili chuť. V súčasnosti, keď veľa ľudí má sedavé zamestnanie a nedostatok pohybu, telo prijímaný cukor nevyužije, nestihne ho spáliť a tým sa zmetabolizuje do podkožného a viscerálneho tuku. Týmto dávame telu možnosť si tuk uložiť na horšie časy a dochádza k nadváhe, čo prispieva k množstvu ochorení, ako sú vysoký cholesterol, krvný tlak, nábeh na cukrovku, kardiovaskulárne ochorenia, problémy s počatím a pod. Vyššia konzumácia cukru tiež bráni obnove kolagénu v tele a urýchľuje sa tým starnutie organizmu.
Za všetko môže dopamín – ľudovo sa mu tiež hovorí hormón šťastia. Prijímaný cukor v tele uvoľňuje dopamín, čo navodzuje krásny slastný pocit, radosť, eufóriu, upokojenie a uvoľnenie. Na tom by ešte nebolo nič zlé, avšak s nadbytočným prijímaním cukru sa dopamínové receptory v tele otupujú a tým dávame telu signál väčšej a väčšej potreby prijímať cukor. Takto dochádza k závislosti rovnakej, ako je napríklad závislosť od alkoholu, tabakových výrobkov alebo drog.
Mnohí ľudia majú tendenciu dôsledkom neznalosti vymieňať biely cukor napr. za hnedý alebo používať iné sladidlá. Je dôležité si však uvedomiť, že nech používame akýkoľvek cukor, stále je to cukor a spôsobuje závislosť. Dokonca ani nahrádzanie ovocím nie je pre ľudské telo žiadna výhra, pretože fruktóza (ovocný cukor) zvyšuje hladinu tukov v organizme a spôsobuje stukovatenie pečene.
Čím teda nahradiť cukor? Ideálnym riešením je „low carb“ stravovanie, ktoré je základom aj pre vývoj produktov diéty It‚s my life!. Ide o stravovanie, pri ktorom obmedzujeme v tele sacharidy a zvýšime príjem kvalitných bielkovín a tukov. Sacharidy v obmedzenom množstve volíme skôr komplexné, napr. v strukovinách, semienkach, obilninách a pod. Týmto organizmu dodáme viac dlhodobej energie a nebudeme mať potrebu jesť sladkosti. Dôležité je tiež sledovať etikety na potravinách a nápojoch.
Meniť stravovacie návyky v priebehu života býva veľakrát ťažké. Ako malé deti sme boli z domova zvyknutí na určitý režim, ktorý si so sebou nesieme do ďalších rokov. V neskoršom veku nám nadmiera cukrov môže spôsobovať zdravotné problémy. Bohužiaľ, veľakrát na to prídeme, keď už je neskoro. Choďte preto príkladom aj svojim deťom a naučte ich jesť zdravé alternatívy už od mala. Prvé príkrmy voľte zeleninové. Len čo začnete ovocím, dieťa spozná jeho príjemnú sladkú chuť a k zelenine sa bude horšie vracať. Rovnaké je to tak aj s nápojmi.
Pri poskytovaní služieb nám pomáhajú súbory cookie. Používaním webu vyjadrujete súhlas. Viac informácií
*Výsledky chudnutia sa môžu líšiť a závisia od metabolizmu každého jedinca
Copyright 2023 It's my life!. Všetky práva vyhradené.